New End, Hampstead

Project Gallery

Client: Linton Group

Value: £22,000,000

Contract: Design and Build

Project Manager: Linton Development Man. Serv.

Architect: KSR Architects LLP

Quantity Surveyor: Robinson Low Francis LLP

Structural Engineer: Ross and Partners

M&E Consultant: Hoare Lea

BHC tendered this project for the Linton Group after successfully completing The Maple Building, previously known as Linton House, in Kentish Town for them. We were appointed after the first stage tender process and were then fully involved in the development of the design and carrying out an open book 2nd stage tender, prior to our formal appointment for the complete project.

This complex project is in a sensitive, residential area of Hampstead, and our early involvement included the agreement of an extensive construction management plan and participation in a construction working group with the local stakeholders to communicate and discuss the upcoming works and their impacts upon the local community, including residents, schools, church, village Shul, and public house. Due to the very restricted nature of the area, we entered into detailed negotiations with Camden Council on the site logistics, which included changing the flow of the traffic and temporary road closures.

The site has a considerable slope and formation of the new three-storey basement to the rear required a high degree of engineering and ground movement assessments to ensure that the adjacent properties would not suffer any damage during the works. An 800mm secant wall was selected as the most appropriate form of construction requiring propping at two levels during the works to keep deflections to the minimum. Post excavation, this allowed for construction of the new raft foundations, followed by an insitu concrete frame. The envelope of the building is to be traditionally clad in facing brick and stone with high performance windows.

Internally the building has been designed to a superior specification, with a high degree of individual detailing to deliver a unique building of quality and refinement. Finished to the very highest standard, the apartments include bespoke fitted joinery, stone bathrooms and the latest in-home entertainment. The building has a shared underground car park and gym, and externally hard and soft landscaped gardens to provide a communal facility for the residents.

Throughout our works we have maintained a strong relationship with our neighbour Christ Church Primary School.  We have enjoyed sharing what we do with the children through show and tell sessions at the school and visits to site.

"KS2 really enjoyed their trips over to see the piling.  The children had lots of questions which showed how interested and engaged they were and on getting back to class and having a conversation about it, lots of the children showed an interest in the different professions involved."

Fiona Amy, Christ Church School, Camden