Baylis Road, London SE1

Blenheim House Construction constructed a new build mixed use development following demolition of the original building.  The design followed the outline shape of the original structure and the new layout included a ground floor retail unit, three floors of office accommodation and nine apartments set over six floors above.

The building was constructed with a post-tensioned reinforced concrete frame, and the frame founded on reinforced pads designed to ensure that the London Underground tunnels below were not disturbed.  The superstructure was clad in face brickwork with large floor to ceiling windows.

Internally, the finishes were to a high specification with focus on the use of energy saving fixtures, fittings and appliances wherever possible.

The green roof of the apartment block included photo voltaic panels generating energy to serve the residential units.  Other environmental measures included high performance insulation products throughout and water saving measures, including rainwater harvesting for use in toilet flushing and plant watering.

The building achieved the Code for Sustainable Homes Level 4 rating.

  • Davy Street Developments Ltd
  • £4,100,000
  • Design and Build
  • Total Project Integration
  • 21st Architecture Ltd
  • Total Project Integration
  • Walsh Group
  • URS Infrastructure & Environment UK Ltd
  • Code for Sustainable Homes Level 4